063 11 99 100

Šta se podrazumeva pod vođenjem društvenih mreža

Šta se podrazumeva pod vođenjem društvenih mreža

Šta se podrazumeva pod vođenjem društvenih mreža

Društvene mreže su nastale sa ciljem zabave i da povežu ljude sa drugim ljudima, prijateljima, poznanicima itd. Marketing je tamo gde su ljudi, zato su društvene mreže danas popularne za komunikaciju i oglašavanje. 

Društvene mreže su dragocene za firme bilo koje veličine ili industrije, a pronalaženje potencijalnih kupaca na društvenim mrežama ima direktan uticaj na povećanju svesti o brendu, komunikaciju, prikupljanje leadova, poseta sajtu, ali i prodaju… Sve ovo su razlozi zbog kojih se treba posvetiti poslovnom nalogu na društevnim mreža.

Upravljanje poslovnim profilima na društvenim mrežama je postalo zahtevno i mnoge firme zapošljavaju stručnjake (community manager) koji se za njih brinu. Male firme često nemaju dovoljno resursa da zaposle nekog ko će da vodi društvene mreže, nego se oslanjaju na agencije, pojedince ili pokušavaju sami da rade sa manje ili više uspeha.

Ovaj tekst je za vlasnike biznisa, za početnike u poslu community manadžmenta, kao i za agencije koje vode poslovne stranice za svoje klijente na društvenim mrežama.

Pa da počnemo…

Vođenje društvenih mreža

Agencije ili pojedinci mogu ponuditi različite usluge zavisno od stručnosti i potreba svojih klijenata.

Usluge mogu uključivati:

 • Postavljanje marketinške strategije i kreiranje marketinškog plana na osnovu ciljeva;
 • Istraživanje publike i tržišta;
 • Istraživanje konkurencije na društvenim mrežama;
 • Kreiranje vizuala i copy-ja za klijenta;
 • Planiranje objava na društvenim mrežama;
 • Praćenje trendova i vesti koje se relevantne za klijenta;
 • Kreiranje objava i njihovo praćenje;
 • Komunikacija na poslovnim nalozima;
 • Izveštavanje na kraju meseca;

Marketinška strategija i marketing plan

Postavljanje marketinše strategije podrazumeva kreiranje plana koji vodi ka ostvarivanju zadatih ciljeva. Strategija se radi u odnosu na neki vremenski period i strategija je način na koji ćete ostvariti ciljeve a ne konkretna akcija.

Marketinški plan je postavljanje ciljeva koji se žele postići na društvenim mrežama. Potrebno je postaviti ciljeve koji slede SMART okvir, tj. trebaju biti specifični, merljivi, dostižni, relevantni i pravovremeni.

Ciljevi mogu biti razni, počev od prikupljanje leadova, dosega što većeg broja ljudi zarad povećanja svesti o brendu ili poboljšanje prodaje tj. konverzije.

Kako kreirati dobru marketing strategiju, možete pročitati u ovom vodiču.

Istraživanje publike, tržišta i konkurencije

Korišćenje društvenih mreža za firme omogućava klijentu da cilja željenu publiku, ali agencija/pojedinac prvo mora da razume i istraži ko je klijentova publika. Dobijanjem izveštaja od klijenta o njegovim trenutnim kupcima, a zatim dubljim analiziranjem društvenih mreža, agencija može razviti solidnu sliku o tome ko od klijenta kupuje a koji kupci već komuniciraju sa klijentom na mreži.

Trebalo bi da uradite i reviziju društvenih mreža. Šta to znači?  Ako klijent koristi društvene mreže, napravite korak unazad i ocenite ono što je urađeno do tad.

Istraživanje konkurencije na društvenim mrežama je bitno, jer tad možete videti kako konkurencija komunicira, kakve objave postavlja, koliko često, da li ima aktuelne kampanje, kakve tehnike i tipove sadržaja koristi.

Potrebno je koristiti razne alate za analizu konkurencije i vidite gde se trenutno stranica ili profil klijentove firme nalazi.

Analiza konkurencije i  slušanje klijenta mogu vam ukazati na pravi put za kreiranje daljih planova.

Najlakši način da pronađete klijentovu konkurenciju je Google pretraga. Kucajte ključne reči koje bi potencijalni kupci kucali za pronalaženje klijentovog poslovanja, a zatim pogledajte njihove stranice na društvenim mrežama.

Ne zaboravite da analizirate i sajtove konkurencije što se tiče sadržaja.

Kreiranje vizuala i copy-ja

Na startu je potrebno dogovoriti se ko obezbeđuje fotografije za postove, klijent ili agencija? Ukoliko je potrebno uvek se može angažovati fotograf, ali i koristiti stock fotografije.

Vizuelni sadržaj ima zadatak da brzo informiše korisnike o proizvodima ili uslugama i da efikasno prenosi poruku. Pored vizuala, bitan je i copy ili tekst posta koji najčešće rade agencije a koji je usmeren ka ciljnoj publici klijenta.

Dobar copy je onaj koji privlači pažnju korisnika i koji ih motiviše da se angažuju, bilo da je to da lajkuju, prokomentarišu, podele sa drugima ili drugu interakciju.

Dobar copy priča priču korisnicima, utiče na njihovo angažovanje i najvažnije od svega mora da odgovori na pitanje kome, kada, zašto, kako i gde se plasiraju informacije.

Planiranje objava na društvenim mrežama

Važno je kada objavljivati sdržaj ali i koliko često. Za početak da bi se komunikacija na društvenim mrežama bila kvalitetna potrebno je napraviti plan objava.

 

Pored toga je važno definisati tipove objava, ne treba imati samo promotivan sadržaj, već i sadržaj koji će informisati potencijalne kupce, koji će ih edukovati, ali i zabaviti itd.

To najbolje pokazuje istraživanje koje prikazano ispod odnosno kakve objave privlače potencijalne kupce na društvenim mrežama koji će da se angažuju i kupuju proizvod ili uslugu.

sadrzaj-na-drustvenim-mrezama

Takođe, preterivanje sa objavama na društvenim mrežama će napraviti kontaefekat i navesti ljude da više ne prate poslovnu stranicu. 

promocija-na-drustvenim-mrezama
Kako se korisnici ponašaju na osnovu broja objava

Praćenje trendova i vesti koje su relevantne za klijenta

Društvene mreže Twitter, Instagram, LinkedIn ili Facebook, nude brojne načine za analizu trendova i sprovođenje istraživanja.

Jednostavnim pretraživanjem najnovijih postova i popularnih izraza, možete dobiti uvid u trendove koji se pojavljuju. Isto tako vrlo je vidljivo i dostupno to što kupci pričaju u realnom vremenu, što je za kompaniju od izuzetne važnosti.

Veliki broj alata pomaže da pratite određene haštagove i ključne reči u realnom vremenu kako biste dobili informacije koje su najrelevantnije za brend, pomoću kojih možete saznati kako korisnici reaguju na sadržaj, na raspolaganju su izveštaji i analize na osnovu lokacije, raspoloženja i slično.

Pomoću društvenih mreža praćenje trendova i vesti je moguće izvršiti u roku od nekoliko sati.

Analiza se radi od prve do poslednje objave ili reklame zarad poboljšanja rezultata postavljenog u marketing planu. Više o marketing istraživanju putem društvenih mreža.

Kreiranje objava i praćenje

Kreiranje objava ima za cilj da se angažuju korisnici. Ako potencijalni kupac ne zna ništa o proizvodu koji se prodaje ili u tom trenutku mu pomenuti proizvod nije potreban on neće kliknuti na oglas koji mu se prikazuje.

Zato je važno odabrati pravu ciljnu grupu, ali i pratiti one koji već imaju interesovanje za određeni proizvod ili uslugu. Važno je da instalirate Facebook Pixel na klijentov sajt, na osnovu kojeg ćete prikazivati oglase kome želite.

Npr. ako potencijalni kupac klikne na link ili možda pogleda video, sledeći put kada se prijavi na Facebook možete mu plasirati drugi oglas koji kupca premešta u konverziju.

Gruba procena je da bi trebalo 60%  vremena potrošiti na planiranje i kreiranje objava i 40% za retargeting i optimizaciju. 

Ako niste sigurni od kakvih oglasa da krenete pogledajte interesantnu statistiku i pročitajte ovaj članak:

oglasi-na-drustvenim-mrezama

Potrebno je svaki dan ispratiti šta se dešava na poslovnim stranicama i da li akcije koje ste preuzeli daju rezultate ili ne. 

Komunikacija na nalogu

Iako je u pitanju poslovni nalog on se ipak nalazi na društvenim mrežama zato je potrebno da komunikacija bude u tom maniru. 

Društvene mreže omogućavaju bržu i jednostavniju komunikaciju sa klijentima, korisnicima i potrošačima, a sve je više firmi koji su putem društvenih mreža unapredili svoje poslovanje ili pronašli nove poslovne partnere.

Upravo zbog svega navedenog je komunikacija na poslovnom nalogu izuzetno važna. Potrebno je odgovarati na komentare, bili oni pozitivni ili negativni, na pitanja koji stižu u sanduče itd.

Sa klijentom je potrebno dogovoriti ko će raditi komunikaciju, ako je to osoba iz firme onda je lakše jer će znati odgovore na većinu pitanja. Ukoliko je to agencija u tom slučaju je potrebno komunicirati sa klijentom ali i vremenom učiti više o pomenutom brendu, proizvodu ili usluzi.

Super predlozi o efikasnoj komunikaciji – ovde.

Izveštavanje kao sumiranje rezultata

Izveštavanje dolazi na kraju meseca ili po završetku kampanje, cilj izveštaja nisu samo brojke poput klikova, angažovanja, pratioca, prikaza i slično, već smisleno izveštavanje na osnovu zadatih ciljeva na početku tj. marketing strategije i plana.

Pitanje koje muči firme: Da li vođenje društvenih mreža prepustiti jednoj osobi ili profesionalnoj agenciji?

Danas postoji dosta  kurseva o vođenju društvenih mreža u poslovne svrhe, pa se u skladu sa tim pojavljuje i sve više menadžera društvenih mreža ili community managera koji firmama nude svoje usluge na osnovu tek stečenog znanja. Međutim, postati menadžer društvenih mreža zahteva dosta iskustva, pa samim tim menadžeri društvenih mreža treba da znaju mnogo više od osnovne obuke.

Šta bi trebalo da zna community manager?

 • Razumevanje društvenih mreža kao marketinškog alata. Marketing društvenih mreža se mnogo razlikuje od tradicionalnog marketinga jer društvene mreže imaju interesantan, informativan i / ili zabavan „razgovor“ sa tržištem.
 • Poznavanje različitih platformi. Ne postoje jedinstvena pravila kada se radi o objavljivanju na društvenim mrežama. Svaka platforma ima svoja pravila i alate. Ako se biznis promoviše na Instagramu trebalo bi da bude drugačiji od načina na koji se promoviše na LinkedInu, jer je svaka platforma drugačija.
 • Sposobnost da se razviju strategije koje zadovoljavaju ciljeve klijenta. Efektivan marketing na društvenim mrežama zahteva postavljanje ciljeva i razvoj plana. Community menadžeri  treba da pomognu klijentima da razumeju društvene mreže kako funkcionišu i rade sa njima na razvoju ciljeva. Na primer, istraživanja pokazuju da se malo prodaje ostvaruje putem društvenih mreža. Međutim, društvene mreže su efikasne u izgradnji lojalnosti i poverenja, tako da bi angažman i izgradnja brenda bili bolji ciljevi od prodaje.
 • Odražavati duh klijenta. Ako je klijent zabavan i neobičan, postovi na društvenim mrežama treba takvi da budu.
 • Sposobnost upravljanja većim brojem društvenih mreža za više klijenta. Postoji mnoštvo alata, koji pomaže u upravljanju platformama, ali organizacija i plan su ključni za ostvarivanje ciljeva na društvenim mrežama.drustvene-mreze

Interesantna je činjenica da čak 71% ljudi koji se nalaze na društvenim mrežama su spremni da kupe samo zato što su stekli pozitivno iskustvo na društvenim mrežama vezano za određeni brend.

Zaključak

Svakog meseca na Facebook-u ima preko dve milijarde aktivnih korisnika, milijarda i 365 miliona na Twitter-u širom sveta. Više statističkih podataka smo objavili na početku godine u posebnom članku – 97 zanimljivih činjenica o društvenim mrežama.

Zbog velikog broja aktivnih korisnika na ovim platformama, marketari stalno uče o važnosti targetiranja kupaca putem društvenih mreža.

Zbog velikog broja aktivnih korisnika na ovim platformama, marketari stalno uče o važnosti targetiranja kupaca putem društvenih mreža. Oglašavanje na društvenim mrežama dopire do publike na efektan i efikasan način.

Upravo su zato kampanje na društvenim mrežama postale ključna marketinška tehnika za biznise širom sveta. Sa milijardama ljudi na društvenim platformama  i kontinuiranim rastom mesečnih korisnika, teško je zamisliti kako bi biznisi mogli ostati relevantni bez prisustva na društvenim mrežama.

Marketing na društvenim mrežama nije samo trend, to je moćna marketinška tehnika koja firmama pomaže da dopru do ciljne publike. Iako se neki trendovi menjaju, društvene mreže se sve više razvijaju.

Kampanje na društvenim mrežama su odlična opcija za firme koje žele da ostanu relevantne i da promovišu svoj sadržaj pravim kupcima, na pravi način u pravo vreme.

Uz mogućnost značajnog reach-a, sposobnost direktnog angažovanja folovera i klijenata, jednostavnost deljenja sadržaja sa hiljadama (ili čak milionima) ljudi, kao i prilagođavanje budžetu, marketinške kampanje na društvenim mrežama privlače i firme i kupce.

Zato vođenje društvenih mreža predstavlja složen i odgovoran posao koje mnoge firme najčešće prepuštaju profesionalcima koji se samo bave društvenim mrežama i znaju to dobro da rade.

Da bi posao bio dobro obavljen, a klijent zadovoljan, neophodno je da klijent ima dobar sajt na kome kupci mogu lako da se snađu. Jer čemu link sa društvenih mreža ka sajtu ako neko ko dođe na sajt, odmah odlazi sa njega?

Ako želite da pročitate o tome koliko se koriste društvene mreže za marketing istraživanja, pročitajte  OVDE.

Jelena Rakovac on FacebookJelena Rakovac on InstagramJelena Rakovac on Linkedin
Jelena Rakovac
Digital Marketing Manager u Cherry Marketing Solutions
Više od 10 godina se bavi digitalnim marketingom, a njena polja interesovanja su Google Ads i SEO. Od porodične firme, preko predavača na obukama internet marketinga i Bit Media, danas svoju karijeru gradi u Cherry Marketing Solutions.
Bojan Krstić on BehanceBojan Krstić on EmailBojan Krstić on FacebookBojan Krstić on InstagramBojan Krstić on Linkedin
Bojan Krstić
Full Stack Digital Marketar u Bit Media Digital Advertising doo
Više od 18 godina iskustva u Internet marketingu je omogućilo da postane stručnjak u mnogim oblastima digitalnog marketinga. Kada bi hteli da opišemo njegovo zanimanje u jednoj tituli to bi bilo Full Stack Digital Marketar. Jedan o vlasnika digitalne marketing agencije Bit Media Digital Advertising.

Vaše mišljenje nam je važno