063 11 99 100

Testirali smo prilagodljive oglase na Search mreži

Testirali smo prilagodljive oglase na Search mreži

Google je nedavno uveo u Google Ads prilagodljive oglase na Search mreži tj. Responsive Search Ads (RSA). Testirali smo ih kako bismo bili sigurni da li su oni pravi izbor za klijenta.

U ovom tekstu otkićemo vam do kakvih smo saznanja došli, poredićemo rezultate koje smo postigli  preko prilagodljivih Google Ads oglasa za search mrežu i proširenih tekstualnih oglasa i reći naše mišljenje vezano za budućnost prilagodljivih Search oglasa.

Pre nego što smo klijentima počeli da nudimo prilagodljive oglase za Search mrežu, testirali smo ih jer smo želeli da vidimo kakve rezultate donose u odnosu na proširene tekstualne oglase.

Tesirali smo prilagodljive oglase prvo na jednom klijentu, pa na više njih i poredili CTR i stopu konverzije tamo gde je konverzija bila podešena. U početku smo pokrenuli testiranja sa klijentima koji nisu poznat brend, a kasnije smo test pokrenuli i na klijentima za čije ime se zna.

Pa da počnemo…

Šta su prilagodljivi oglasi (RSA)?

Prilagodljivi oglasi na Search mreži u Google Ads-u, su oglasi sa do 15 varijanti naslova i 4 varijante opisa.

Pogledajte kratak Google-ov tutorijal kako se kreiraju prilagodljivi oglasi na Search mreži:

 

Google optimizuje i testira svaku varijantu koristeći saznanja koje je prikupio na osnovu prikazivanja proširenog tekstualnog oglasa, pa u skladu sa tim prikazuje varijantu koja će najverovatnije dovesti da korisnik klikne.

Preko pinovanja naslova i opisa u prilagodljivim oglasima, možete da utičete na raspored prikazivanja, kao u primeru ispod:

pinovanje-prilagodljivi-oglasi

Ograničenja broja karaktera kod prilagodljivih oglasa su ista kao i kod proširenih tekstualnih oglasa.

Svi PPC marketari koji su dobro i uspešno vodili Search Ads kampanje i kreirali proširene oglase, imaće uspeha i u prilagodljivim oglasima. Zašto? Zato što Google algoritam prikazuje naslove i opise koji su se dobro pokazali kroz proširene tekstualne oglase.

PPC marketari koji nisu zadovoljni uspehom Search kampanje, trebalo bi prvo da pokrenu nove proširene tekstualne oglase i sačekaju neko vreme dok Google algoritam prikupi dovoljno podataka.

Savete za pisanje Google Ads oglasa, možete pročitati OVDE.

Nakon dobrih rezultata kod proširenih tekstualnih oglasa, trebalo bi kreirati poneki prilagodljivi oglas i na taj način prepustiti Google-u da sam postavlja naslove i opise u redosledu koji se najbolje pokaže za korisnike.

Šta smo saznali u prvom krugu testiranja prilagodljivih oglasa?

Kreirali smo više oglasa za auto servis i jedan prilagodljivi oglas. Prošireni tekstualni oglasi su se prikazivali duže vreme i čekali smo da Google algoritam prikupi podatke.

Onda smo kreirali jedan prilagodljiv oglas i testirali ga.

Za kratak period prikazivanja prilagodljivog oglasa, CTR je 16,86% u odnosu na strandarni tekstualni oglas gde je CTR 5,67%.

Auto-servis-prilagodljiv-oglas

U razgovoru sa klijentom saznali smo da je klijent primetio u poslednjih mesec dana da ima veći broj telefonskih poziva kao i veći broj poseta auto servisa.

Ako posmatramo samo CTR, prilagodljiv oglas je značajno nadmašio CTR proširenog tekstualnog oglasa.

Prilagodljivi oglasi vs dinamički oglasi –drugi krug testiranja

Radili smo eksperiment sa oglasima i kod drugog klijenta, gde se opet pokazalo da su prilagodljivi oglasi imali bolji CTR u odnosu na CTR proširenih tekstualnih oglasa.

prilagodljiv-oglas-optika

 

Zatim smo hteli da uporedimo CTR prilagodljivih oglasa u odnosu na dinamičke oglase. U našem primeru, CTR kod dinamičkih oglasa je bolji u odnosu na prilagodljive oglase:

dinamički-oglasi

Dakle, CTR kod dinamičkog oglasa je 19,99% a kod prilagodljivog oglasa je 13,33%.

Kada je reč o prilagodljivim oglasima, s obzirom da su još uvek relativno nova vrsta oglasa, sumnjamo da je glavni razlog nižeg CTR-a u odnosu na dinamičke oglase upravo novija tehnologija koja je još uvek u beta verziji.

prilagodljiv-oglas-beta-verzija

Treći krug testiranja prilagodljivih oglasa

U trećem testu, kreirali smo proširen tekstualni oglas ( samo jedan ) i jedan prilagodljiv oglas u isto vreme. Razlika u CTR-u je drastična!

U našem primeru, prilagodljiv oglas je postigao CTR od 15,59%, a prošireni tekstualni oglas CTR od 5,23%. Dakle, prilagodljiv oglas je značajno nadmašio prošireni tekstualni oglas.

prilagodljivi-oglasi-isto-vreme

Ključna razlika u trećoj rundi testiranja bila je upotreba RSA funkcionalnosti za različito prikazivanje naslova u odnosu na prikazivanje 2 naslova kod proširenih tekstualnih oglasa. 

U prilagodljivom oglasu smo imali sve vrste podudaranja sa ključnim rečima, dok u proširenom tekstualnom oglasu nismo.

Naše iskustvo kaže da je najbolje:

  • Pisati potpuno različite naslove prilagodljivog oglasa,
  • Koristiti različite ključne reči u svakom naslovu,
  • Pisati naslove sa CTA 20% u odnosu na 80% naslova bez CTA ( samo sa ključnim rečima ),
  • Pinovati najvažnije naslove i opise.

U svakom slučaju, Google će nam pružiti predloženu kopiju naslova kad kreiramo nov prilagodljiv oglas. Uz dodavanje tih kopija, potrebno je dodati i originalne naslove ( naslove koje drugi oglasi ne sadrže).

Razlika u kvalitetu oglasa

Kod svih naših testiranih prilagodljivih oglasa, ocena kvaliteta oglasa je bila dobra, a u poređenju sa proširenim tekstualnim oglasima uvek bolja.

Važno je priznati da su prilagodljivi oglasi još uvek u beta verziji i da će svakako doći do poboljšanja tehnologije koja bi trebalo da se odrazi na bolje performanse oglasa.

Google navodi da prilagodljivi oglasi za Search mrežu treba posmatrati kao dopunu proširenim tekstualnim oglasima.

Tako da se preporučuje da pored proširenih tekstualnih oglasa, postoji bar jedan prilagodljiv oglas.

Ako se bavite već dugo PPC oglašavanjem i Google Ads-om, setite se da su i prošireni tekstualni oglasi na Search mreži u početku kad su se pojavili imali niži CTR u odnosu na strandardne oglase.

Kako je vreme prolazilo, funkcionalnost proširenih oglasa je sazrela, pa su se rezultati promenili. Možemo očekivati da će Google izvršiti promene kod prilagodljivih oglasa i da će se CTR menjati, pa će u skorijoj budućnosti ovaj tip oglasa će postati standard.

Sve se menja, pa i Google oglasi

Noviji oglasi u odnosu na prilagodljive oglase su Smart oglasi. Pokretanjem Smart oglasa, Google uvodi i nove strategije licitiranja, dok neke gasi.

Nedavno je Google saopštio da više neće biti dostupne 2 automatske strategije licitiranja: Target Search Page Location i Target Outranking Share.

U narednom periodu, ako i dalje imate kampanje koje koriste ove strategije, Google će ih automatski prebaciti na Target Impression Share.

Target Impression Share je Smart Bidding strategija koja automatski prikazuje oglase u realnom vremenu kako bi vam pomogla da ostvarite ciljeve.

Zaključak

Koja je budućnost prilagodljivih Search oglasa?

Od pokretanja prilagodljivih oglasa do sad, prilagodljivi oglasi su testirani na više tržišta. Vremenom, prilagodljivi oglasi će još više napredovati i postati standard koji se koristi.

Budućnost za sad pripada Smart oglasima, koji se tek testiraju a koji bi trebalo da postignu najbolje rezultate.

Nema ni jednog zaključka bez testiranja, tako da bi trebalo testirati prilagodljive oglase u različitim branšama i uporediti ih sa Smart oglasima.

Ukoliko još uvek ne radite Smart kampanje, toplo vam preporučujemo prilagodljive oglase za pretragu, jer štede vreme a donose bolje rezultate u odnosu na proširene tekstualne oglase.

Trenutno testiramo prilagodljive oglase i proširene tekstualne oglase na konverzije da vidimo koji će se pokazati bolje, tako da će taj test biti tema za neki od narednih blogova.

Da li i vi radite testiranje na prilagodljive oglase i kakva su vaša iskustva? 

Podelite to sa nama kroz komentare.

Do sledećeg ponedeljka, pozdrav.

 

Jelena Rakovac on FacebookJelena Rakovac on InstagramJelena Rakovac on Linkedin
Jelena Rakovac
Digital Marketing Manager u Cherry Marketing Solutions
Više od 10 godina se bavi digitalnim marketingom, a njena polja interesovanja su Google Ads i SEO. Od porodične firme, preko predavača na obukama internet marketinga i Bit Media, danas svoju karijeru gradi u Cherry Marketing Solutions.

Vaše mišljenje nam je važno